SQlite Nedir?

SQlite Nedir?

SQLite, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemi sağlayan bir yazılım kitaplığıdır. SQLite'daki lite, kurulum, veritabanı yönetimi ve gerekli kaynaklar açısından hafif anlamına gelir. Yazılım gelişmiş özelliklere sahiptir. Kendine kentine yeten, sunucusuz, sıfır yapılandırmalı ve işlemsel özelliklere sahiptir.

SQLite bağımsızdır, yani işletim sisteminden veya harici kitaplıktan minimum düzeyde destek gerektirir. Bu, SQLite'ı herhangi bir ortamda, özellikle iPhone'lar, Android telefonlar, oyun konsolları, el tipi medya oynatıcılar vb. gömülü cihazlarda kullanılabilir hale getirir.

SQLite, ANSI-C kullanılarak geliştirilmiştir. Kaynak kodu büyük bir sqlite3.c ve onun başlık dosyası sqlite3.h olarak mevcuttur. SQLite kullanan bir uygulama geliştirmek istiyorsanız, bu dosyaları projenize bırakmanız ve kodunuzla derlemeniz yeterlidir.

Sıfır Yapılandırma

SQlite sunucusuz bir mimari yapıya sahiptir. Bu nedenle kullanmadan önce SQLite'ı yüklemeniz gerekmez. Yapılandırılması, başlatılması ve durdurulması gereken sunucu işlemi yoktur. Ayrıca, SQLite herhangi bir yapılandırma dosyası kullanmaz.

İşlemsel

SQLite'taki tüm işlemler tamamen ACID uyumludur. Bu, tüm sorguların ve değişikliklerin Atomik, Tutarlı, Yalıtılmış ve Dayanıklı olduğu anlamına gelir.

Başka bir deyişle, uygulama çökmesi, elektrik kesintisi veya işletim sistemi çökmesi gibi beklenmedik bir durum meydana geldiğinde bile bir işlemdeki tüm değişiklikler tamamen gerçekleşir veya hiç gerçekleşmez.

Sqlite Ayırt Edici Özellikleri

SQlite özellikleri bakımından oldukça gelişmiştir. Yazılım tablolar için dinamik türleri kullanır. Bu, veri türünden bağımsız olarak herhangi bir değeri herhangi bir sütunda saklayabileceğiniz anlamına gelir.

SQLite, tek bir veritabanı bağlantısının aynı anda birden çok veritabanı dosyasına erişmesine izin verir. Bu, farklı veritabanlarındaki tabloları birleştirmek veya veritabanları arasında verileri tek bir komutla kopyalamak gibi birçok özelliği beraberinde getirir. k, çalışması çok hızlı olan bellek içi veritabanları oluşturma yeteneğine sahiptir.

SQLite Neden Kullanılır?

SQlite açık kaynaklı bir yazılımdır. Yazılım, kurulumdan sonra herhangi bir lisans gerektirmez. Bunun yanı sıra çalışması için farklı bir sunucu işlemine veya sisteme ihtiyaç duymadığından sunucusuzdur.

SQLite, aynı oturumda birden fazla veritabanı üzerinde aynı anda çalışmanızı kolaylaştırarak esnek hale getirir. macOS, Windows vb. dahil tüm platformlarda çalışabilen platformlar arası bir DBMS'dir. SQLite herhangi bir yapılandırma gerektirmez. Kurulum veya yönetim gerektirmez.

SQLite Ne Zaman Kullanılır?

SQlite kullanımı farklı durumlarda geçerlidir. Örnek olarak yazılım televizyon, cep telefonu, kamera vb. cihazlar için gömülü yazılım geliştirmek için kullanılır.  Bunun yanı sıra düşük ile orta trafikli HTTP isteklerini yönetebilir.

Ayrıca dosyaları daha az meta veri ile daha küçük boyutlu arşivlere dönüştürebilir. Bir uygulama içindeki bazı verilerle işlenmek için geçici bir veri kümesi olarak kullanılır. Ek olarak yeni başlayanlar, kurulum ve yapılandırma gerektirmediği için SQLite'ı öğrenme ve eğitim amacıyla tercih edilebilir. Tüm bu açısından yazılım kullanım açısından oldukça işlevsel ve pratik bir yapıya sahiptir.

Release date : 29.05.2023 Author : Samet Views : 308 Category : Technology

Share : Twitter / Facebook

Comments Made
No comments have been written on this topic yet.
Write a Comment
Name & Surname :
E-Mail :
Web Site :
Message :
Security Code: Güvenlik Kodu
Frequently Asked Questions

Web sitelerini oluşturan web sayfalarının temel yapı taşı, HTML kısaltması ile anılan HyperText Markup Language isimli biçimleme dilidir. HTML kodlaması web tasarımcı tarafından manuel olarak yapılan, bir veritabanı desteği ile çalışmayan web sitelerine statik web sitesi denir.

Kısaca, bir içerik yönetim sistemi yazılımı ve veritabanı desteği ile çalışan web siteleridir. İçerik yönetim sistemi, siteye gelen ziyaretçinin görüntülemek istediği sayfayı o anda yaratır. İçerik yönetim sistemi bu işlemi veritabanından çektiği yazılı içeriği, sunucudaki görsel içerik ve tasarım şablonuyla birleştirmek suretiyle yapar.
  • Browse Related Topics.